Terugblik middagsymposium ALV 14 april 2023
‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’ Wat betekent dat voor ons werk als klachtenfunctionaris?
Natuurlijk heb je als klachtenfunctionaris een onpartijdige rol/ positie in het behandelen van klachten en bij het bemiddelen tijdens klachtgesprekken. Toch betekent dat niet dat je zelf altijd onbevooroordeeld kan zijn tijdens je werk. Of dat de klager of de aangeklaagde jou altijd direct als onpartijdig zal zien. Zo werkt het menselijk brein nu eenmaal niet.
Psycholoog dr. Andreas Wismeijer (verbonden als docent aan Tilburg University en Nyenrode Business Universiteit) tijdens zijn lezing ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, legt uit dat je de wereld niet waarneemt zoals die is (objectief), maar zoals je hem zelf ziet (subjectief), door de persoonlijkheid die jij bent. Plato wist dit lang gelden al. En nu weten wij, VIKG leden, het ook. Iedereen neemt, in zekere zin, iets anders waar. Je interpreteert dingen iets anders, hebt een andere focus, haalt er een andere kern uit, enzovoort. Dit komt door hoe ons brein werkt. Veel van wat er in onze hersenen gebeurt zijn onbewuste, automatische processen. Daarbij zijn jouw persoonlijkheid (hoe je scoort op de bekende ‘Big Five’ persoonlijkheidskenmerken) en jouw levenservaring van invloed op hoe je zelf bent en op hoe jij daardoor ‘inkleurt’ wat je ziet. En omdat je meestal een (werk)omgeving opzoekt die bij jouw persoonlijkheid past, versterkt dit proces in de loop van je leven. Zo word je in de loop der jaren niet milder, maar eerder meer rigide.
Andreas Wismeijer vertelde er boeiend over. Hij ondersteunde z’n verhaal met mooie illustraties op het scherm en verluchtigde het met wat humor en vragen ‘aan de zaal’. Verder gaf hij als tips om alert te zijn op ‘overdracht’ en ‘tegenoverdracht’ tijdens gesprekken en om na te denken over je eigen persoonlijkheid en (on)veilige hechting. En last but not least, om tijd en energie te steken in zelfreflectie en in intervisie.
Tekst: Anja de Haan
Klachtenfunctionaris GGZ/VVT
Lid Commissie PR & Communicatie VKiG