De vereniging verenigt…
De uitkomsten van onze recente enquête over een online community laten een veelbelovend beeld zien: een meerderheid van de klachtenfunctionarissen zegt ‘ja’ tegen een eigen online community! Dit platform zou dé plek kunnen worden waar leden van de VKiG eenvoudig kennis delen, casussen bespreken en met collega’s in contact komen. Met zoveel interesse is duidelijk dat er een sterke behoefte is aan een digitale ontmoetingsplek voor klachtenfunctionarissen, waar zij zich (nog) beter kunnen verenigen!
In totaal 185 van de ruim 400 VKiG-leden hebben meegedaan aan de enquête. Dat is een hoge respons. Maar liefst 55% van de respondenten geeft aan enthousiast te zijn over een online community, en 37% staat er open voor. Slechts 8% zegt ‘nee’.
De belangrijkste redenen
Leden werd ook gevraagd naar redenen om aan zo’n community deel te nemen. Dan zie je dat dit vooral gericht is op leren van elkaar vanuit de praktijk en het ‘met elkaar als vakgenoten in verbinding zijn’:
Wat moet er in de community komen?
Een succesvol platform biedt volgens veel respondenten ruimte voor het delen van successen, maar vooral ook voor discussie met vakgenoten. Aandachtspunt is er voor nieuws en informatie in community’s, namelijk dat deze in het verlengde moet zijn van wat er al op de website te vinden is.
Meerdere doelgroepen?
Er is een duidelijke voorkeur voor een algemeen online platform en netwerken per SECTOR (62%) en per REGIO (32%), zodat leden gericht kunnen sparren met collega’s ‘in de buurt’ en/of die in een vergelijkbare werkomgeving actief zijn.
Wat zijn de voordelen?
Een online community zou volgens respondenten veel voordelen opleveren, zoals:
- Snelle toegang tot waardevolle kennis en expertise
- Ondersteuning bij complexe klachten
- Een gevoel van verbinding en samenwerking
Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten, zoals tijdsinvestering en privacy. Maar met de juiste aanpak, zoals een duidelijke structuur en moderating kunnen we met elkaar zorgen voor een gebruiksvriendelijk en effectief platform dat écht iets toevoegt voor klachtenfunctionarissen: een snelle en veilige digitale verbindingsmogelijkheid met je collega’s in je regio, sector, of in het land…
Wat is de volgende stap?
Met zoveel positieve reacties gaan we graag de mogelijkheden via een pilot verder verkennen. We doen dat stap voor stap. Vooral om uit te vinden hoe dit alles vanuit de VKiG moet worden gefaciliteerd en georganiseerd. En om het uiteindelijk voor alle VKiG-leden, die actief willen deelnemen aan een of meerdere community-kanalen, zo soepel mogelijk te laten verlopen.
We volgen daarin de stappen, die volgens andere verenigingen die communities hebben opgezet helpen, om de online community tot een succes te laten worden. Beginnen met een kleine (kern)groep en al doende uitbreiden naar meer.
Gezien de duidelijke voorkeur voor online communities voor regio’s en sectoren, starten we een pilot met één netwerkregio (5) en één sector (VVT).
Een werkgroep, samengesteld uit een netwerkcoördinator en een VKiG-lid uit de VVT-sector, ondersteund door twee leden van de commissie PR & Communicatie gaat deze pilot starten. Zij gaan op korte termijn al doende uitvinden hoe de community en al haar kanalen het beste kunnen worden opgezet en ingericht. Ondertussen hebben we de kans om uit te vinden of de pilot-communities al een beetje aan de verwachtingen voldoen, die er uit deze enquête blijken te zijn.
Want we willen ook weten of (verder) investeren in deze online community ‘de moeite waard is’, of (nog) niet. Naast dat het veel kan opleveren kost het iedereen tijd en energie. En het kost ons als vereniging uiteraard ook (serieus) geld. Of het de moeite waard is hangt in grote mate af van het enthousiasme wat van deze enquête spat ook daadwerkelijk in de praktijk zo ervaren wordt.
Tijdens de ALV op 4 april 2025 zal een presentatie worden gegeven van deze enquête en de stand van zaken betreffende de pilot.
En zo hopen we een eerste aanzet te maken tot het (nog meer) ‘verenigen van onze vereniging’.
Wil je meedenken of heb je goede ideeën? Laat het ons weten via info@vkig.nl!
Samen maken we dit platform tot een waardevolle toevoeging voor ons vakgebied!
Tekst: Albert Gielis
bestuurslid VKiG