Vraag 227 over aanpassing toilet

Vraag 

Er speelt een casus waarin cliënt zelfstandig naar het toilet zou kunnen als er een aangepast (ouderwets minder valide toilet, lees verhoogd toilet met extra lange beugels) beschikbaar is op haar kamer of op de afdeling waar mevrouw woont. Dit is nu niet het geval en het toilet zou voor EUR 3000,- aangepast moeten worden. In het gehele huis waar mevrouw woont is geen aangepast toilet. Mevrouw heeft maar 1 been en is zwaarlijvig en de zitverhoger die nu gebruikt wordt kantelt en dat levert valgevaar op, daarom moet zij nu geholpen worden door verzorgers. 

Voorheen in de thuissituatie had mevrouw een aangepast toilet en kon wel zelfstandig naar het toilet. Nu sinds januari dit jaar is mevrouw opgenomen en is zij afhankelijk van de zorg om naar het toilet te gaan, dit duurt soms te lang en dan plast mevrouw geregeld in de inco en heeft vaak een nat bed terwijl zij niet incontinent is en wel degelijk voelt en aangeeft dat zij aandrang heeft om naar het toilet te gaan.  

Vraag: is de zorgverlener juridisch gezien verplicht om deze voorziening (aangepast toilet) te leveren/beschikbaar te stellen of niet?

Klachtenfunctionaris

Word lid van de VKIG en krijg direct toegang

✔ Een besloten deel op de website voor leden met relevante informatie
✔ Reductie op trainingen en bijeenkomsten van diverse externe organisaties
✔ Reductie op de kosten voor registratie bij Registerplein. In 2024 bedragen de registratiekosten voor VKIG-leden € 106,- in plaats van € 147,- per jaar
✔ Gratis regionale netwerk- en intervisiebijeenkomsten met toekenning PE-punten t.b.v. de registratie
✔ Gratis training of lezing tijdens een netwerkbijeenkomst met toekenning PE-punten t.b.v. de registratie