Vraag 231 over zelfstandig klachtrecht nabestaande

Vraag 

Heeft een nabestaande op grond van de Wkkgz ook een zelfstandig klachtrecht of moet deze (twee uitzonderingen hierna genoemd) altijd afgeleid zijn van het klachtrecht van klager? De Memorie van Toelichting heeft het bij zelfstandig klachtrecht alleen over inzagerecht bij bijv. calamiteiten en vertegenwoordiging. Op basis hiervan zou je denken dat de nabestaande geen klacht kan indienen over bijvoorbeeld bejegening tegen zichzelf na overlijden van de cliënt. Dit op basis van het ontbreken van een breed zelfstandig klachtrecht. Het is immers niet afgeleid van een gedraging/nalaten in het kader van de zorgverlening waarover de overledene bij leven zelf had kunnen klagen. Klopt dat?

In de onderhavige casus is cliënt overleden. Na het overlijden is met haar moeder afgesproken dat de hond van cliënt onder bepaalde voorwaarden ergens anders wordt geplaatst. Moeder dient nu een klacht in dat de organisatie zich niet aan de voorwaarden van plaatsing heeft gehouden. Is deze klacht ontvankelijk?
Wij denken zelf van niet, omdat de klacht niet direct ziet op een gedraging/nalaten in het kader van de zorgverlening aan de cliënt. Of moeten we dit zien als afronding van de zorgverlening en dat cliënt hier bij leven zelf ook over had kunnen klagen?

Adviseur gezondheidsrecht en klachtbehandeling

Word lid van de VKIG en krijg direct toegang

✔ Een besloten deel op de website voor leden met relevante informatie
✔ Reductie op trainingen en bijeenkomsten van diverse externe organisaties
✔ Reductie op de kosten voor registratie bij Registerplein. In 2024 bedragen de registratiekosten voor VKIG-leden € 106,- in plaats van € 147,- per jaar
✔ Gratis regionale netwerk- en intervisiebijeenkomsten met toekenning PE-punten t.b.v. de registratie
✔ Gratis training of lezing tijdens een netwerkbijeenkomst met toekenning PE-punten t.b.v. de registratie